به گزارش روابط عمومی بنیاد حامیان دانشگاه تهران، در نشستی تخصصی با همکاری ستاد خیرین وزارت علوم و با حضور مدیران بنیادهای حامیان دانشگاه سراسر کشور، جزئیات عملکرد و مزایای صندوق نیکوکاری دانشگاه تهران تشریح شد.
صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران به عنوان اولین و یکی از معدود صندوقهای نیکوکاری فعال در حوزه آموزش عالی کشور، با مدیریت اجرایی بنیاد حامیان دانشگاه تهران، تلاش کرده تا الگویی از تلفیق نیکوکاری با سازوکارهای شفاف بازار سرمایه را ارائه بدهد. این نشست با هدف معرفی ظرفیتها و مزایای این صندوق برای سایر دانشگاههای کشور برگزار شد.
ساختار و عملکرد صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران
دکتر ناصر غلامی، مدیرعامل بنیاد حامیان دانشگاه تهران در ابتدای این نشست، با تشریح ساختار صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران، بر شفافیت مالی به عنوان اصلیترین مزیت این صندوق تأکید کرد. وی گفت: «صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران همانند سایر صندوقهای فعال در بازار سرمایه، تمامی صورتهای مالی، گزارشهای حسابرسی و عملکرد مدیریت را به صورت شفاف در سایت خود منتشر میکند که این امر موجب افزایش اعتماد خیّرین میشود.»
وی در ادامه افزود: «در حال حاضر، بخش عمده سرمایهگذاری صندوق در اوراق مشارکت و ابزارهای کمریسک انجام میشود، زیرا پول خیّرین به امانت نزد ما قرار دارد و تلاش میکنیم آن را در مسیرهای مطمئن سرمایهگذاری کنیم.»
مصارف صندوق و حوزههای هزینهکرد
براساس اطلاعات ارائه شده، منابع مالی صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران در حال حاضر در دو محور اصلی هزینه میشود:
1- کمک به دانشجویان مستعد: حمایت مالی از دانشجویان برتر و نیازمند دانشگاه تهران
2- تجهیز و احداث فضاهای آموزشی و پژوهشی: تأمین بخشی از هزینههای تجهیز آزمایشگاهها، کتابخانهها و فضاهای آموزشی
امکان توسعه برای سایر دانشگاهها
یکی از مهمترین ویژگیهای صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران، قابلیت توسعه آن برای سایر دانشگاههای کشور است. بر اساس توضیحات ارائه شده، هر دانشگاه میتواند به عنوان یک «مدیر اجرایی» در این صندوق فعالیت کند و منابع مالی جذب شده از خیّرین را صرفاً در راستای اهداف همان دانشگاه هزینه نماید.
شفافیت؛ کلید جلب اعتماد خیّرین
یکی از مهمترین نکاتی که در این نشست مورد تأکید قرار گرفت، اهمیت شفافیت در جلب اعتماد خیّرین بود. مدیرعامل بنیاد حامیان دانشگاه تهران گفت: « وقتی خیّر نیت خود را دقیق مشخص میکند و ما ملزم به اجرای آن هستیم، اعتماد بیشتری شکل میگیرد. این شفافیت در بلندمدت به ایجاد سرمایه اجتماعی منجر میشود که مهمترین دارایی مؤسسات مردمنهاد است.»
او در ادامه گفت: «در ایران موسسات خیریهای داریم که جزو ده موسسه خیریه برتر جهان بودهاند و این موفقیت به دلیل جلب اعتماد مردم بوده است. ما در بنیاد حامیان دانشگاه تهران نیز دو سال است که برای دریافت مقام مشورتی سازمان ملل اقدام کردهایم تا در رنکینگ موسسات مردمنهاد جهان قرار بگیریم.»
پاسخ به پرسشهای شرکتکنندگان
در بخش پرسش و پاسخ این نشست، موضوعات متنوعی مطرح شد که برخی از مهمترین آنها عبارت بودند از:
-کمک به پروژههای پژوهشی و اندیشکدهها: این امکان میتواند به وجود بیاید و در صورت تصویب و موافقت معاونت علمی، میتواند به عنوان اعتبار مالیاتی نیز محسوب شود.
– حمایت از دانشجویان مناطق خاص: خیّرین میتوانند برای دانشجویان دانشگاه تهران از مناطق خاص، بورسیه تعریف کنند.
– کمکهای غیرنقدی: این کمکها باید به بنیاد اهدا شود و سود حاصل از آنها میتواند به صندوق واریز شود. برای مثال، مغازهای که به بنیاد اهدا شده، اجاره داده میشود و سود آن به صندوق واریز میشود.
– هزینههای جاری بنیادها: با تعریف امیدنامه جداگانه برای هر مدیر اجرا، میتوان بخشی از منابع را به هزینههای جاری بنیادها اختصاص داد.
در پاسخ به سؤال یکی از شرکتکنندگان درباره مزایای صندوق نسبت به واریز مستقیم کمکها به حساب بنیاد، مدیرعامل بنیاد حامیان دانشگاه تهران گفت: «وقتی پول به بنیاد دانشگاه واریز میشود، هم نقطه ضعف دارد هم نقطه قوت. نقطه ضعفش این است که تصمیمگیری سلیقهای میشود، اما در صندوق، شفافیت بالاتر است و خیّر میتواند گزارشهای مالی را به راحتی مشاهده کند.»
دعوت به همکاری
در پایان این نشست، از مدیران عامل بنیادهای حامیان دانشگاههای سراسر کشور دعوت شد تا در صورت تمایل به استفاده از ظرفیت صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری دانشگاه تهران، درخواست خود را به دبیر ستاد خیّرین وزارت علوم ارسال کنند.
برای خواندن مطالب بیشتر و جذابتر و همراهی با ما در راستای ساختن بنیادی نیک و مستحکم برای دانشگاه و پیشبردن مرزهای علم، سایت و صفحات بنیاد حامیان دانشگاه تهران در فضای مجازی را دنبال نمایید.
برای ورود به صفحه جایزه حمایتی تحصیلی بنیاد حامیان: کلیک کنید
برای ورود به صفحه آپارات بنیاد حامیان: کلیک کنید
برای ورود به کانال تلگرام بنیاد حامیان: کلیک کنید
برای ورود به صفحه اینستاگرام بنیاد حامیان: کلیک کنید
برای ورود به کانال واتساپ بنیادحامیان: کلیک کنید