دکتر سعید نفیسی، خیر جاودان دانشگاه تهران

سعید نفیسی

به گزارش روابط عمومی بنیاد حامیان دانشگاه تهران، زنده‌یاد سعید نفیسی زبان‌شناس، پژوهشگر ادبیات فارسی، تاریخ‌نگار، نویسنده، مترجم و شاعر در ۱۸ خرداد ۱۲۷۴ در تهران به دنیا آمد. او پس از پایان تحصیلات متوسطه در ایران، برای ادامه‌ی تحصیل به دانشگاه نوشاتل سوئیس و دانشگاه پاریس رفت و در سال ۱۲۹۷ به ایران بازگشت و تدریس زبان فرانسه را آغاز کرد. او در همان سال به گروه نویسندگان مجله دانشکده پیوست و در این مجله با ملک‌الشعرای بهار نیز همکاری کرد. این خیر جاودان در سال ۱۳۰۸ در وزارت فرهنگ مشغول به فعالیت شد و جدای از تدریس زبان فرانسه، آموزش در مدارس علوم‌سیاسی، دارالفنون، مدرسه عالی تجارت، مدرسه صنعتی، دانشکده‌های حقوق و ادبیات را نیز آغاز کرد.

نقل قول همسر زنده‌یاد دکتر سعید نفیسی

 پریمرز نفیسی، همسر زنده‌یاد نفیسی می‌گوید: «نفیسی واقعاً عاشق کتاب بود. او مصرف مفید و به جای پول را فقط در خریدن کتاب می‌دانست؛ به طوری که ضروری‌ترین احتیاجات شخصی خود را در این راه صرف می‌کرد. می‌گویند در مدرسه شاگرد زیاد منظمی نبود، ولی هوش و حافظه‌اش عالی بود.»

«مطالعه را از همان اوایل جوانی دوست داشت .عقیده داشت کتاب باید چاپ شود و به دست مردم برسد. کتاب را نباید حبس کرد و جلوی پیشرفت فکری مردم را گرفت. باید وسیله بدست مردم داد تا هر کس هر قدر مایل است، مطالعه کند، و روشن بین و روشن‌فکر شود و این مسئله را یک قدم اساسی برای پیشرفت جامعه و بخصوص جوانان می‌دانست. هیچ وقت به هیچ ناشری در گرفتن حق تالیف سخت نمی‌گرفت.»

سعید نفیسی در جمع‌آوری کتاب حریص بود، هر نوع کتاب و نوشته و مجله، مربوط یا نامربوط به رشته‌های تخصصی خود جمع می‌کرد. حدود پنجاه سال از دوران زندگی را صرف این کار کرد. شاید بهترین مجموعه کتاب‌های روسی درباره ایران از آنِ او باشد. او توانسته بود به مناسبتِ مسافرت‌های متعددی که به شوروی رفته بود، در طول چهل سال آخر زندگی اش اکثر آثار روسی درباره ایران را گردآوری کند.

تسلط بی‌نظیر استاد سعید نفیسی به تاریخ و ادبیات ایران، باعث شده بود تا آثار پژوهشی بدیعی پدید آورد و تعداد بسیاری از متن‌های منثور و منظوم فارسی را به شیوه‌ای علمی منتشر کرده و از گم‌نامی بیرون آورد. کتابخانه شخصی و کم‌مانندی که به مرور زمان فراهم ساخته بود به او این امکان را می‌داد که به مهم‌ترین مآخذ تاریخی و ادبی دسترسی داشته باشد.

استاد نفیسی بیش از ۱۱۴ اثر در زمینه های ادبیات فارسی، ادبیات اروپایی، لغت و تاریخ را به نگارش درآورده است. نشان های درجه اول علمی، نشان لژیون دونور فرانسه، نشان مخصوص واتیکان (برای کتاب مسیحیت در ایران) و جایزه بهترین کتاب سال از افتخارات استاد سعید نفیسی است. این خیر جاودان با اهدای بیش از ۲۵۰۰ جلد کتاب چاپی و نسخه خطی به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، تلاش خود را در راستای تقویت نهاد علم به حد اعلا رساند. استاد نفیسی در ۲۲ آبان ماه سال ۱۳۴۵ بر اثر بیماری آسم دار فانی را وداع گفت.

برای خواندن مطالب بیش‌تر و جذاب‌تر و همراهی با ما در راستای ساختن بنیادی نیک و مستحکم برای دانشگاه و پیش‌بردن مرزهای علم، سایت و صفحات بنیاد حامیان دانشگاه تهران در فضای مجازی را دنبال نمایید.

برای ورود به صفحه جایزه حمایتی تحصیلی بنیاد حامیان:          کلیک کنید     

برای ورود به صفحه آپارات بنیاد حامیان:                               کلیک کنید     

برای ورود به کانال تلگرام بنیاد حامیان:                                  کلیک کنید     

برای ورود به صفحه اینستاگرام بنیاد حامیان:                          کلیک کنید    

برای ورود به کانال واتساپ بنیادحامیان:                                کلیک کنید

 

 

برچسب‌ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید