به گزارش روابط عمومی بنیاد حامیان دانشگاه تهران، موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی گزارشی از عملکرد خود در سال 1399 را منتشر کرد، در این گزارش به فعال شدن بنیاد حامیان این موسسه و انتخاب اعضای جدید هیات مدیره آن اشاره شده است.
این گزارش شش صفحهای، عملکرد یک ساله منتهی به سال 1400 موسسه لغتنامه دهخدا و جزییات فعالیت آن را در 5 بخش و 32 بند بیان کرده است. این موسسه در راستای اقدامات مدیریتی و ساختاری خود در سال 99، بنیاد حامیان خود را مجددا فعال کرده و اقدام به تعیین اعضای جدید هیات مدیره آن کرده است.
در این گزارش اشاره شده است که شورای عمومی بنیاد حامیان موسسه لغت نامه دهخدا که با پیامی از سوی دکتر شفیعی کدکنی در اول بهمن ماه سال 1399 تشکیل شد، پس انتخاب اعضای جدید هیات مدیره آن، هشت جلسه نشست هفتگی تا پایان سال برگزار نموده و تصمیمات زیر را اتخاد کرده است:
– تاسیس و راهاندازی سازمانی بهعنوان بخشی از بنیاد برای برگزاری سالانه رویداد «جایزه علیاکبر دهخدا» با نظارت عالیه دکتر شفیعی کدکنی از سال 1400 همزمان با مراسم 7 اسفند.
– تاسیس و راهاندازی سازمانی بهعنوان بخشی از بنیاد بهنام «باشگاه یا انجمن دوستداران زبان فارسی» بهعنوان بزرگترین شبکه ارتباطی و حمایتی فارسی زبانان و دوستداران زبان فارسی برای حمایتهای مالی، معنوی و پژوهشی از بنیاد دهخدا.
– تاسیس و راهاندازی کانون دانشآموختگان موسسه بهعنوان بخشی از بنیاد دهخدا.
– بررسی و تصویب برنامه کلی بنیاد حامیان دهخدا برای سال 1400 با تمرکز بر محورهای «افزایش شهرت و اعتبار و ارتباط بنیاد دهخدا با حامیان از طریق افزایش تعداد اعضای شورای عمومی و شروع به کار باشگاه دوستداران زبان فارسی»، «جلب حمایتهای مالی بیشتر»، و «گسترش ارتباطات داخلی و بینالمللی بنیاد».
– بررسی بیشتر راههای جذب حامیان.
– برگزاری دهمین مراسم گرامیداشت «علامه علیاکبر دهخدا» در تاریخ 6 اسفند 1399 با همکاری موسسه لغتنامه دهخدا و بنیاد حامیان موسسه بطور مجازی و با حضور تنی چند از اساتید برجسته زبان و ادبیات فارسی کشور.
– برگزاری یک نشست با هیات مدیره بنیاد حامیان دانشگاه تهران پیرامون راهکارهای افزایش همکاری و حمایت بنیاد دانشگاه و بنیاد دهخدا.
گفتنی است بر اساس این گزارش، بنیاد علمی آموزشی قلمچی در سال گذشته با اهدای 10 دستگاه لپتاپ به تجهیز امکانات رایانهای و آزمایشگاهی بنیاد حامیان موسسه دهخدا کمک کرده است.
بنیاد حامیان موسسه لغتنامه دهخدا، بهعنوان یک سازمان غیردولتی در سال ۱۳۹۶ به همت جمعی از اندیشمندان و چهرههای برجسته زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ و هنر ایران تاسیس شد. همه ارکان این موسسه از جمله اعضای شورای عمومی و هیاتمدیره بهصورت داوطلبانه و افتخاری با هدف حمایت و گسترش زبان فارسی و فرهنگ ایرانی، فعالیت میکنند.
موسسه لغتنامه دهخدا نخستین سازمان در ایران است که برای تالیف فرهنگلغت یا واژهنامه تاسیس شده است. حیات این سازمان در دی ماه سال ۱۳۲۴ خورشیدی حدود ۳۰ سال پس از آنکه دهخدا طرح تالیف لغتنامه را ریخت، با تصویب مجلس شورای ملی، در خانه دهخدا در خیابان ایرانشهر تهران آغاز شد. در سال ۱۳۳۴ با درگذشت دهخدا این سازمان به دو اتاق در کنار عمارت مجلس در میدان بهارستان منتقل شد و بنا بر وصیت ایشان، دکتر محمد معین سرپرستی اداره کار را برعهده گرفت و دیگر یاران دهخدا، دکتر سید محمد دبیرسیاقی و دکتر سیدجعفر شهیدی او را یاری دادند. در آذرماه ۱۳۳۶ بنابر مصوبهٔ مجلس این سازمان با بودجه پیشبینی شده به دانشکده ادبیات دانشگاه تهران منتقل شد و اعضای لغتنامه در ساختمان نگارستان در میدان بهارستان مشغول به کار شدند. در سال ۱۳۵۳، زندهیاد دکتر محمود افشار یزدی از خیّرین نیکاندیش دانشگاه تهران، ساختمانی در محل موقوفات خود به موسسه لغتنامه دهخدا اهدا کرد. از سال ۱۳۸۳ موسسه لغتنامه دهخدا و اعضا و کارکنان آن در ساختمان بزرگی که توسط دانشگاه تهران در محل موقوفات دکتر افشار ساخته شد، مستقر هستند. موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی، با برگزاری دورههای آموزش زبان فارسی، دورههای هنری-ادبی، کارگاههای شعر و موسیقی برای غیرفارسیزبانان، بازدیدهای فرهنگی-آموزشی برای فارسیآموزان بینالملل، و نشر چندین جلد کتاب در زمینه آموزش زبان فارسی، گامهای مهمی در حفظ و گسترش زبان فارسی برداشته است.
هـر حمایتـی از طرف شما خیّر نیکاندیش، فارغ از نوع و مقدار آن، بیشک دریچهایست بسوی فردایی روشن که جوانان امروز تحت حمایت شما، بخشی از سازندگان آن فردایند. بذری را که امروز به مهر میکارید، فردا به غرور و سرور خواهید دروید. شما نیز میتوانید با مراجعه به بخش حمایت از دانشگاه وبسایت بنیاد حامیان به نشانی https://bonyadut.com/ نسبت به حمایت از آیندهسازان کشور و ارتقای علم و دانش، اقدام فرمایید.